STADSWANDELING SUSTEREN

beheer@hetmerthoes.nlBlog

Regelmatig maak ik een van de vele natuurwandelingen in en rond Susteren, maar de stadswandeling Susteren stond nog op mijn lijstje. Wel liep ik de stadswandeling in Echt. Omdat Echt-Susteren één gemeente is, wordt het dus hoog tijd om hierin verandering te brengen. Onder begeleiding van gids John ga ik op pad. Deze wandeling leidt je langs een stukje Susteren met een eeuwenoude geschiedenis, waarbij de voormalige abdijkerk zelfs een van de oudste kerken van Nederland is. De stadswandeling Susteren duurt ongeveer 1,5 uur. 

Stadswandeling Susteren: wat is er te doen in dit stadje?

Ondanks dat Susteren voor mijn gevoel een dorp is en geen stad, heeft dit Limburgse plaatsje sinds 1275 stadsrechten. De abdij werd in de 11e eeuw een wereldlijk Stift voor adellijke dames en kanunniken. Het imposante gebouwencomplex vormde een aparte gemeenschap en trok allerlei ambachts- en handelslieden aan, die zich rondom de markt en langs uitvalswegen vestigden. Inwoners werden burgers genoemd en men beschikte over eigen financiën. Dit verklaart waarom Susteren het predicaat stad kreeg.

Een aantal highlights van deze stadswandeling heb ik voor je op een rijtje gezet. Om je de gelegenheid te bieden zelf ook nog iets te ontdekken – of samen met een gids – heb ik niet alle bezienswaardigheden beschreven.


1. Voormalige Abdijkerk en markering kloostergang


De wandeling start bij de voormalige abdijkerk, een van de oudste kerken van Nederland, tegenwoordig de Heilige Amelberga Basiliek geheten. De oorspronkelijke bouw dateert uit de eerste helft van de 11e eeuw.

Wanneer ik aan kom rijden staan gids John, mijn collega en enkele toeristen, die op Europarcs Resort Limburg verblijven, al te wachten. 

Het is moeilijk voor te stellen, maar op de plek waar we ons verzamelen was ooit een tuin. Centraal in het ‘tuintje’ staat een fontein, die aangesloten was op het water van de kunstmatige gracht. Mogelijk was hier in vroegere eeuwen een waterput. Nu vormt dit de parkeerplaats waar met behulp van stenen de voormalige kloostergang in het plein is weergegeven.

ReismeemetSandra

blog 't Hout

WANDELEN EN ONTHAASTEN IN HET SMALSTE STUKJE VAN NEDERLAND

beheer@hetmerthoes.nlBlog

Vandaag gaan we wandelen en onthaasten in het smalste stukje van Nederland. Dit smalste deel ligt ter hoogte van de plaats Echt-Susteren op de scheidslijn tussen midden- en zuid Limburg en is maar 4,8 kilometer breed. Vanaf hier wandel je namelijk binnen een uur door drie landen; Duitsland, Nederland en België. Dit keer ga ik op pad met Ilse van Reisfreaks.com. Samen besluiten wij de wandelroute ‘Historisch ommetje natuurgebied ’t Hout’ te nemen. Je komt tijdens dit ommetje naast prachtige natuur ook veel historie tegen. 

Er zijn maar liefst 270 km wandelpaden in het smalste stukje van Nederland en dankzij een knooppuntensysteem kun je zelf je route helemaal bepalen. Onderweg kan je de route zelfs uitbreiden met één of meer extra lussen.

ReismeemetSandra

Ommetje IJzerenbosch Susteren

OMMETJE HET IJZERENBOS: EEN BOURGONDISCHE WANDELING

beheer@hetmerthoes.nlBlog

Op deze zonnige nazomerse dag maak ik samen met Emmely de wandeling ‘Ommetje Het IJzerenbos’, gelegen in Het Smalste Stukje Nederland. In dit gebied zijn zes wandelroutes uitgezet van rond de 5 km, ommetjes genaamd.

Al eerder schreef ik over het historisch ommetje natuurgebied ’t Hout. Naast dat je hier cultuur vindt kun je er ook heerlijk struinen door de natuur en weg gaan van het gebaande pad. Vogeltjes kwetteren er op los, beekjes kabbelen rustig in het landschap en de velden staan vol met lieflijke witte en gele bloemetjes. Als je er oog voor hebt spot je er ook nog de boomkikker.

Met het ‘Ommetje het IJzerbos’loop je door bos, langs akkers en weilanden. Je blijft echter op het gebaande pad. Omdat het pad verhard is, is het ook geschikt om dit ommetje te fietsen. Wij kiezen voor een wandeling. Ondanks dat dit ommetje maar een uurtje lopen is zijn wij een hele middag op pad. We maken er namelijk een bourgondische wandeling van met een lunch in Koffiehuis & Brasserie Het IJzerenbos en een glas wijn op het terras van Landgoed Hommelheide.

ReismeemetSandra

B&B 't Merthoes Susteren

Overnachten in B & B ’t Merthoes in Susteren

beheer@hetmerthoes.nlBlog

Een paar dagen overnachten in Het Smalste Stukje Nederland? Na een dag wandelen of fietsen voldaan in slaap vallen in een heerlijk bed? Een goed ontbijt? Nostalgie maar ook luxe? Haal- & brengservice Pieterpad? België en Duitsland op een steenworpafstand en overnachten in een authentiek stadje? Dat kan allemaal bij B & B ‘t Merthoes in het Limburgse plaatsje Susteren.

Lijkt het je iets? Lees alles over mijn bezoek aan deze Bed & Breakfast waar ik gastvrij ben ontvangen door Nick met een ontbijt bestaande uit verse broodjes, jus d’orange, een eitje en diverse soorten beleg.

ReismeemetSandra

’t Merthoes online!

HelpdeskAlgemeen

Onze website is online!

Wij zijn momenteel druk bezig onze website invulling te geven. Kom snel nog eens terug!

Bed and Breakfast Het Merthoes Online

Online nieuws – b&b ’t Merthoes – Midden-Limburg