STADSWANDELING SUSTEREN

beheer@hetmerthoes.nlBlog

Regelmatig maak ik een van de vele natuurwandelingen in en rond Susteren, maar de stadswandeling Susteren stond nog op mijn lijstje. Wel liep ik de stadswandeling in Echt. Omdat Echt-Susteren één gemeente is, wordt het dus hoog tijd om hierin verandering te brengen. Onder begeleiding van gids John ga ik op pad. Deze wandeling leidt je langs een stukje Susteren met een eeuwenoude geschiedenis, waarbij de voormalige abdijkerk zelfs een van de oudste kerken van Nederland is. De stadswandeling Susteren duurt ongeveer 1,5 uur. 

Stadswandeling Susteren: wat is er te doen in dit stadje?

Ondanks dat Susteren voor mijn gevoel een dorp is en geen stad, heeft dit Limburgse plaatsje sinds 1275 stadsrechten. De abdij werd in de 11e eeuw een wereldlijk Stift voor adellijke dames en kanunniken. Het imposante gebouwencomplex vormde een aparte gemeenschap en trok allerlei ambachts- en handelslieden aan, die zich rondom de markt en langs uitvalswegen vestigden. Inwoners werden burgers genoemd en men beschikte over eigen financiën. Dit verklaart waarom Susteren het predicaat stad kreeg.

Een aantal highlights van deze stadswandeling heb ik voor je op een rijtje gezet. Om je de gelegenheid te bieden zelf ook nog iets te ontdekken – of samen met een gids – heb ik niet alle bezienswaardigheden beschreven.


1. Voormalige Abdijkerk en markering kloostergang


De wandeling start bij de voormalige abdijkerk, een van de oudste kerken van Nederland, tegenwoordig de Heilige Amelberga Basiliek geheten. De oorspronkelijke bouw dateert uit de eerste helft van de 11e eeuw.

Wanneer ik aan kom rijden staan gids John, mijn collega en enkele toeristen, die op Europarcs Resort Limburg verblijven, al te wachten. 

Het is moeilijk voor te stellen, maar op de plek waar we ons verzamelen was ooit een tuin. Centraal in het ‘tuintje’ staat een fontein, die aangesloten was op het water van de kunstmatige gracht. Mogelijk was hier in vroegere eeuwen een waterput. Nu vormt dit de parkeerplaats waar met behulp van stenen de voormalige kloostergang in het plein is weergegeven.

ReismeemetSandra